Skip to main content

Posts

FEATURED POST

Ѓаволешката карпа во Крива Паланка, Македонија

На патот кон селото Дивјанци, кое е дел од село Градец во Крива Паланка, се наоѓа една карпа која сведочи за мистериите од минатото на народот од овој крај. Денеска верувањето во ѓаволи, духови, вампири, самовили и останатите натприродни сили луѓето го сфаќаат на различен начин. За некои тие верувања се смешни, за други сосема реални, кај некои будат интерес, кај други страв. Прочитајте ја случката која била пренесувана од генерации на генерации и споделете што таа ќе пробуди кај вас.
Имало неколку селани кои работеле во градот. Секој ден наутро заедно оделе на работа и заедно се враќале секоја вечер. Еден од нив работел во кафеана, која се наоѓала некаде околу денешната автобуската станица во Крива Паланка.Една зимска вечер, останатите селани го завршиле работниот ден и дошле во кафеаната да го повикаат соселанецот за да сите заедно си тргнат накај селото кај што ги чекале семејствата. Меѓутоа во кафеаната имало неколку луѓе кои се запиле и потрошиле многу пари таа вечер, па затоа сел…

Latest Posts

Велигден | Еaster 2018

Doughnuts | Крофни

„У субота, на пазар...“ | Крива Паланка, Македонија